Průvodce půstem: Pučální neděle

Aktualizace: 24. bře 2019

První díl seriálu o velkém půstu a jako bonus recept na slavnou pučálku!


Pučálka - tradiční postní pokrm

Klíčíme až se hory zelenají. Na kuchyni stojí pyramida z misek, v každém patře jiný druh klíčících semen. Děti na to chodí a chroupají klíčky od rána do večera. Všichni máme chuť na "zelené".


Z ruky do huby

Je asi troufalé psát o jídle v době, kdy o něm každý ví všechno.


Superpotraviny, raw, bezlepková a bezlaktózová jídla, počty kalorií, dávky proteinů, éčka a konzervanty. Zvedněte ruku, kdo to neřešíte.


Je skvělé, jak si začínáme uvědomovat, že jídlem ovlivňujeme své zdraví. Jenže příliš snadno při tom podléháme tlaku trendů. Opravdu, coby Středoevropani, potřebujeme ládovat americká chia semínka? Sladit kanadským javorovým sirupem? Pít džusy ze španělských citrusů a vařit s kokosovým mlékem odkudsi z Tichomoří?


Když stojím uprostřed těch našich valašských kopečků, dýchám probouzející se voňavou půdu, nějak se mi nepozdává, že bychom měli začít strádat, když by k nám najednou přestaly putovat kamiony plné exotických potravin. Vždyť jsou tu sady, zahrady a pole, na každé mezi roste celá lékárna.


Propojit se s přírodou a jejími cykly skrze chutě, považuji za jeden z benefitů "kroku zpět" - kroku, kdy se člověk rozhodne jíst "obyčejně". Sezónně a lokálně. Pak máte na jaře chuť na lupení a na podzim na jabka. Netrýzní vás touha dát si uprostřed prosince čerstvé jahody z obchodního řetězce Dvanáct měsíčků.


A tak nám teď na jaře prostě přišel k chuti půst.



Půsty jako rituál, meditace i holá nezbytnost


Počínaje Popeleční středou jsme vstoupili do období nejdelšího půstu české lidové tradice a liturgického roku zároveň. Tento předjarní očistný půst však dodržovali už pohané dávno před příchodem křesťanství. Podobné rituály sledujeme u mnoha dalších národů severní polokoule.


A je to pochopitelné. Po dlouhém zimním období potřebujeme tělo očistit od nahromaděných toxinů a připravit jej na jarní hojnost.


Společným jmenovatelem předjarních půstů napříč kulturami je vynechání masa. Často se omezuje i vše, co pochází od teplokrevných zvířat - tedy mléko, sýr, vejce či sádlo.


Protože tělo a mysl jsou spojené nádoby, půst nesouvisí pouze s potravou. Pokud jste někdy podstoupili některou z forem půstu, sami jste si na sobě ověřili, jak se vaše myšlenky najednou pročistí a nad životem dostáváte nadhled.


Omezit množství jídla v období, kdy zimní zásoby došly a nová úroda je daleko, je přirozeným krokem ke zvýšení šancí na přežití.


Proto půst z hlediska hospodaření i zdraví těla a mysli dává právě na počátku jara největší smysl.


Čtyřicetidenní odříkání se završuje na Velký pátek. Před námi je šest neděl, kdy každá z nich má svůj zvláštní význam a váží se k ní tradice.



První postní neděle: Pučální


Od naklíčeného "napučeného" hrachu dostala první neděle v půstu své jméno.

Pučálku nekonzumovali naši předkové jen v tento den, byla evergreenem celého postního období. Bylo to chudé jídlo, ale i lahůdka oblíbená majetnější vrstvou obyvatel. Pučálka se prodávala v ulicích jako chutná svačinka naslano i nasladko (s medem a pepřem).


A jak na ni?


Naklíčit hrách a opražit!


Ale počkáte si. Hrách vyhání ty správné pučálkové "kliky" až třetí a čtvrtý den. A během té doby se o malé zelenáče musíte náležitě starat.


První den (nejlépe na Popeleční středu) hoďte hrách do vody nabobtnat. Druhý den vodu slijte a přiklopte hrách v míse talířkem. Každé další ráno pak pučící kuličky propláchněte čistou vodou a opět přikryjte.


Hrachem na klíčení nešetřím, protože velká část padne v procesu za oběť nenechavým chroupačům. Syrové hrachové klíčky jsou výborné a nabité jarem!


Až máte klíčky dostatečně dlouhé - alespoň 5 až 8 centimetrů, šup s nimi na pánev nebo do trouby, kde je opražíte dozlatova. Velcí asketové praží nasucho, ostatní na oleji. Pak už stačí jen posolit a ještě teplé schroupat. Místo soli můžete vyzkoušet i neméně tradiční medovo-pepřovou variantu.


Výraz "tradiční česká kuchyně" má téměř pejorativní nádech. Je synonymem obezity a levných pajzlů. Totalita jí uštědřila ránu, ze které se stále vzpamatovává. Ale co se tu čtyřicet let v kantýnách šidilo, nepředstavuje tradici. Tradice sahá hlouběji do minulosti a vzniká pozvolna během století.


Obnovováním starých receptů a oživováním tradic vracíme na náš stůl i našemu tělu zapomenutou moudrost. Nemusíme si pak nechat radit kdy a co jíst, aby nám bylo dobře. Tělo si po návratu k původnímu jídelníčku řekne samo.


Krásnou neděli přeje


Veronika

xxx



Příští postní neděle je " Sazometná". Co podle tradic udělat, ať máte doma následující rok neustále uklizeno, se dozvíte v dalším díle velkého velikonočního postního seriálu!


2. postní neděle - Sazometná

3. postní neděle - Kýchavná

4. postní neděle - Liščí/Družebná

5. postní neděle - Smrtná

6. postní neděle - Květná


O smrti a závažnosti půstu, o Popelci a naivní měšťandě čtěte zde.




651 zobrazení
hajdyLOVE.png

© 2018 Veronika Hajdyla

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now