
Bezlepkové liščí preclíky
Nejlépe chutnají o Liščí neděli snězené přímo pod stromem!

Na Liščí neděli proběhne sadem liška a poztrácí přitom preclíky. Děti, jen co ráno vstanou, běží při vycházejícím sluníčku hledat preclíkové překvapení.
Protože už hezkou řádku let vaříme a pečeme bezlepkově, naučili jsme se improvizovat a přizpůsobovat si tradiční recepty k obrazu svému. Hlavně ty, které jsou celé z těsta.
A tak jsme si na Liščí neděli udělali preclíky:
Liščí preclíky
1 hrnek vlažného mléka
2 hrnky bezlepkové mouky (moje osvědčená trojkombinace - rýžová, kukuřičná, pohanková)
1 vejce od šťastných slepiček
1 kostka droždí
špetka soli
olej a máslo
skořice
cukr (třtinový moučkový)
Zaděláme kvásek. Ve vlažném mléce s troškou cukru necháme vzejít rozdrobené kvasnice. Smícháme všechny tři mouky, přidáme špetku soli a přilijeme kvásek a vejce. Těsto necháme v teple kynout. Poté z něj tvarujeme kroužky, které smažíme na oleji s máslem dozlatova. Nakonec kroužky obalíme ve směsi cukru a skořice.
Hotové preclíčky navlékáme dětem na vrbový proutek, svážeme mašlí a rozvěsíme po stromech. Děti šmejdí sadem a hledají liščí vzkaz :-)

Krásný den přeje
Veronika